Czym jest próchnica? Nieleczona próchnica niszczy cały organizm. Bo zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Próchnica jest jedną z najpowszechniej występujących chorób przewlekłych. W Polsce blisko 98% osób dorosłych choruje na próchnicę i zmaga się z jej powikłaniami.

Czym jest próchnica?

Próchnica niszczy cały organizm

Nadal brakuje kampanii informacyjnych i uświadamiających, na temat zagrożeń, które niesie ze sobą choroba o nazwie próchnica.
Podobnie jak z innymi chorobami np. cukrzycą czy nadciśnieniem, należy szybko podjąć leczenie. Najważniejsza jest profilaktyka - zapobieganie, niedopuszczanie do rozwinięcia się Próchnica jest chorobą pochodzenia bakteryjnego, która atakuje płytkę nazębną. Powstaje w następstwie nieleczonego procesu demineralizacji kości zęba.Demineralizacja ma miejsce wówczas kiedy nasze zęby są długotrwale narażone na działanie cukrów i kwasów. Bezpośrednio po posiłku gwałtownie spada pH jamy ustnej. Kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi i namnażaniu bakterii (patogeny te, posiadają zdolność przekształcania cukrów na kwas). Częste i długotrwałe zakwaszenie może naruszać szkliwo zęba, wówczas powstają ubytki na powierzchni zęba.

O próchnicy możemy mówić jeśli wystąpią cztery czynniki:

    • szkodliwe drobnoustroje, bakterie, które są odpowiedzialne za przekształcanie w płytce nazębnej (bakteryjnej) cukrów na kwasy
    • ząb jest podatny na uszkodzenie, długotrwały proces demineralizacji
    • czas
    • powtarzalność

Nieleczona próchnica niszczy cały organizm

Nieleczona próchnica, podobnie jak inne przewlekłe choroby, jest odpowiedzialna za wywołanie szeregu powikłań:

    • sepsa
    • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
    • cukrzyca
    • u kobiet w ciąży, może zwiększać ryzyko niskiej wagi urodzeniowej dziecka
    • problemy ze stawami
    • zapalenie zatok
    • wzrost ryzyka choroby wrzodowej żołądka
    • choroby serca
    • zapalenie migdałków i gardła
    • parodontoza
    • choroby nerek
    • nieświeży oddech
    • depresja, obniżenie samooceny i pewności siebie

Próchnicy, lepiej zapobiegać niż leczyć.

Dla większości z nas wizyta u stomatologa nie należy do najmilszych przeżyć. Co zrobić aby ograniczyć ryzyko zachorowania na chorobę próchnicową? Najważniejsza jest higiena jamy ustnej.

  • Spróbuj ograniczyć w swojej diecie cukry proste, słodycze szczególnie żelki, gumy rozpuszczalne, cukierki krówki, mleko w tubce z uwagi na ich konsystencję oklejają ząb, przez co dłużej narażasz swoją płytkę nazębną.

  • Unikaj słodkich napojów.

  • Nie podjadaj między posiłkami.

  • Odczekaj kilka minut z myciem zębów, po spożyciu owoców głównie cytrusów (kwas w kontakcie z fluorem z pasty, uszkadza szkliwo).

  • Dobrze dobierz rodzaj szczoteczki do zębów (za twarda niszczy szkliwo i podrażni dziąsło)

  • Raz na sześć miesięcy odwiedź stomatologa - niech to będzie stała wizyta kontrolna.

  • Jeśli ząb się psuje lub dzieje się coś niepokojącego z zębami - nie warto czekać, natychmiast należy umówić się do stomatologa, im wcześniej tym mniej boleśnie.

Newsletter

Subskrybuj nasz newsletter.