Czym jest próchnica? Nieleczona próchnica niszczy cały organizm. Bo zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć. Próchnica jest jedną z najpowszechniej występujących chorób przewlekłych. W Polsce blisko 98% osób dorosłych choruje na próchnicę i zmaga się z jej powikłaniami.
Czym jest próchnica?
Nadal brakuje kampanii informacyjnych i uświadamiających, na temat zagrożeń, które niesie ze sobą choroba o nazwie próchnica.
Podobnie jak z innymi chorobami np. cukrzycą czy nadciśnieniem, należy szybko podjąć leczenie. Najważniejsza jest profilaktyka - zapobieganie, niedopuszczanie do rozwinięcia się Próchnica jest chorobą pochodzenia bakteryjnego, która atakuje płytkę nazębną. Powstaje w następstwie nieleczonego procesu demineralizacji kości zęba.Demineralizacja ma miejsce wówczas kiedy nasze zęby są długotrwale narażone na działanie cukrów i kwasów. Bezpośrednio po posiłku gwałtownie spada pH jamy ustnej. Kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi i namnażaniu bakterii (patogeny te, posiadają zdolność przekształcania cukrów na kwas). Częste i długotrwałe zakwaszenie może naruszać szkliwo zęba, wówczas powstają ubytki na powierzchni zęba.
O próchnicy możemy mówić jeśli wystąpią cztery czynniki:
- szkodliwe drobnoustroje, bakterie, które są odpowiedzialne za przekształcanie w płytce nazębnej (bakteryjnej) cukrów na kwasy
- ząb jest podatny na uszkodzenie, długotrwały proces demineralizacji
- czas
- powtarzalność
Nieleczona próchnica niszczy cały organizm
Nieleczona próchnica, podobnie jak inne przewlekłe choroby, jest odpowiedzialna za wywołanie szeregu powikłań:
- sepsa
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
- cukrzyca
- u kobiet w ciąży, może zwiększać ryzyko niskiej wagi urodzeniowej dziecka
- problemy ze stawami
- zapalenie zatok
- wzrost ryzyka choroby wrzodowej żołądka
- choroby serca
- zapalenie migdałków i gardła
- parodontoza
- choroby nerek
- nieświeży oddech
- depresja, obniżenie samooceny i pewności siebie
Próchnicy, lepiej zapobiegać niż leczyć.
Dla większości z nas wizyta u stomatologa nie należy do najmilszych przeżyć. Co zrobić aby ograniczyć ryzyko zachorowania na chorobę próchnicową? Najważniejsza jest higiena jamy ustnej.
- Spróbuj ograniczyć w swojej diecie cukry proste, słodycze szczególnie żelki, gumy rozpuszczalne, cukierki krówki, mleko w tubce z uwagi na ich konsystencję oklejają ząb, przez co dłużej narażasz swoją płytkę nazębną.
- Unikaj słodkich napojów.
- Nie podjadaj między posiłkami.
- Odczekaj kilka minut z myciem zębów, po spożyciu owoców głównie cytrusów (kwas w kontakcie z fluorem z pasty, uszkadza szkliwo).
- Dobrze dobierz rodzaj szczoteczki do zębów (za twarda niszczy szkliwo i podrażni dziąsło)
- Raz na sześć miesięcy odwiedź stomatologa - niech to będzie stała wizyta kontrolna.
- Jeśli ząb się psuje lub dzieje się coś niepokojącego z zębami - nie warto czekać, natychmiast należy umówić się do stomatologa, im wcześniej tym mniej boleśnie.